top of page

WAAROM

Waarom doen wij mee aan de verkiezingen op 26 mei 2019

Elk plan begint met een idee

Het plan ontstond in december toen de N-VA de nationale regering verliet omwille van het Pact van Marrakesh. Hun propagandadienst had dan nog de euvele moed om hiervoor een nieuwe term te bedenken en te verkopen: “Wij zijn uit de regering geduwd”.

Op dat moment kregen alle andere partijen de kans om hun verantwoordelijkheid op te nemen. Zij kregen de kans om gedurende vijf maanden met wisselmeerderheden een beleid uit te voeren waar dit land grote nood aan heeft. Dit hielden zij tien dagen vol ...

Het vervolg kun je lezen op de blog van onze politiek jogger Jan Huib Nas.

https://www.de-cooperatie.be/blog/waarom-meedoen-aan-de-vlaamse-en-federale-verkiezingen

Wat willen wij bereiken?

Drie zaken

1) Wij willen ons hoofd boven het maaiveld uitsteken als signaal naar alle kleine progressieve gemeentelijke initiatieven.

2) Tegen de volgende verkiezingen (van 2024) willen wij deze progressieve gemeentelijke initiatieven verzamelen in één coöperatief front.

3) In Lede is het progressieve front (van Groen, SP.A en Coöperatie) bijna verdubbeld in aantal zetels en toegetreden tot de meerderheid.

Hoe mooi zou het niet zijn als wij daar op nationaal vlak ons steentje aan kunnen bijdragen.

Lopen wij geen risico?

1) Betekent een stem voor De Coöperatie zetelverlies voor Groen of SP.A?
Wij zijn klein, zeer klein. Het aantal zetels van beide partijen zal niet van ons afhangen.

2) Is een stem voor De Coöperatie een verloren stem?
Neen. De kiezers die nu twijfelen tussen een blanco stem, een ongeldige stem en een foertstem, kunnen nu ook stemmen voor een klein en progressief alternatief. Bovendien geeft elke stem ons meer energie om de verkiezingen van 2024 voor te bereiden.

3) Betekent een lage score dat we niet meer serieus worden genomen?
Wij hebben een realistisch stemmenaantal voor ogen. Of wij al dan niet serieus worden genomen, hangt vooral af van ons beleidswerk in Lede de komende 6 jaar.

4) Hebben wij een volwaardig programma?
De Coöperatie zet vooral in op de kwaliteit van de besluitvorming. Hoe doe je aan politiek? Daarnaast hebben we ook onze standpunten.

5) Gaan de inspanningen nationaal niet ten koste van inzet op gemeentelijk vlak?
Op gemeentelijk vlak hebben we één schepen, één extra gemeenteraadslid, twee vertegenwoordigers in het bijzonder comité voor de sociale dienst en enkele medewerkers die hen steunen. Ook al zijn wij een kleine partij, we hebben nog volk genoeg voor de nationale verkiezingen.

Zien wij kansen?

De Coöperatie is geen alleenstaand fenomeen. In vele gemeentes steken progressieve gemeentelijke initiatieven de kop op. Vanaf 27 mei hebben wij 5 jaren de tijd om contacten te leggen met onze collega's om in 2024 als een gemeenschappelijk front naar de kiezer te trekken.

En als de kiezer ons nu al parlementsleden schenkt, dan zullen onze vertegenwoordigers zeer positief en actief deelnemen aan het beleid. Vanuit de meerderheid of vanuit de oppositie.

terug

bottom of page