Back to the future
Dagboek van een politiek jogger 21
Gisterenochtend een nieuwe gewaarwording tijdens het joggen. Het was koud, ijskoud. Vijf graden Celsius, en dat na de voorbije maanden. Wat was het gevolg: ik had een trui aan, waardoor de mensen mijn T-shirt van De Coöperatie niet konden herkennen. Dat was niet erg aangezien er niemand op straat was. Niemand dus die mij een vraag stelde.
Het ideale moment om terug te blikken op de voorbije drie maanden en mezelf een vraag te stellen.
"Jan, waarom ben jij eigenlijk politicus geworden".
"De kiem is enkele jaren geleden gelegd, toen ik voor het eerst een zitting van de gemeenteraad bijwoonde. Dat kun je doen als geïnteresseerde burger. Ik raad het iedereen aan.
Enkele zaken vielen toen op:
1) Ik was teleurgesteld in enkele schepenen. Zij kwamen dossiers verdedigen, terwijl ze de inhoud onvoldoende kenden. De gemeenteraad is het centrum van de gemeentelijke politieke macht, zoals het parlement dat is op Vlaams of federaal niveau. Als schepen moet je daar voorbereid zijn. Dat getuigt van een minimum aan respect voor de democratie.
2) Ik was ook teleurgesteld in de oppositie. Enkelen deden echt hun best, maar als schepenen onvoldoende voorbereid zijn, krijg je als oppositielid meer dan voldoende munitie om er tegenaan te gaan. Ook dat gebeurde onvoldoende.
Ergens heb ik daar nog begrip voor.
3) Als oppositieleden vragen stelden, werd er verschillende malen totaal naast de kwestie geantwoord, waarna de vergadering zonder blikken of blozen overging tot het volgende punt.
4) En als de oppositieleden al eens doorvroegen, werden de bevraagden boos. Ze kwamen niet met tegenargumenten. Neen, ze werden boos.
5) Bovendien heb ik de afgelopen 6 jaar nooit geweten dat de meerderheid rekening hield met een voorstel van de oppositie. Een voorstel van de oppositie was per definitie slecht, simpelweg omdat het van de oppositie kwam.
Daarom stapte ik in De Coöperatie, om in deze vijf punten verandering te brengen. Wij hebben na 14 oktober twee mogelijkheden.
1) Ofwel zitten wij in de meerderheid. Dan zullen wij de oppositie respecteren, hun vragen beantwoorden en hun voorstellen beoordelen op inhoud. Niet op herkomst.
2) Ofwel zitten wij in de oppositie. Dan zullen wij vragen blijven stellen en voorstellen blijven doen. Of onze vragen nu beantwoord worden, of dat de meerderheidsleden nu boos worden en of ze onze voorstellen nu aanvaarden of niet. Wij zullen doen wat we moeten doen in een democratie: oppositie voeren om het beleid te verbeteren.
En om de kwaliteit van de zittingen van de gemeenteraad te verhogen hebben wij een voorstel: live-streaming van alle zittingen door Radio Lede. Dan kan iedere Ledenaar met eigen ogen zien, wie zijn werk doet en wie niet.
Want als alle Ledenaars de gemeenteraadszittingen gaan volgen, dan is er niet genoeg plaats in de raadszaal."
Na drie kwartier was ik terug thuis. Eindelijk opgewarmd en met de vaste overtuiging dat ik drie maanden geleden de juiste beslissing nam.