De Coöperatieve verkiezingsanalyse
De Coöperatie bedankt de 1732 mensen die stemden op onze federale lijst en de 1402 mensen die stemden op onze Vlaamse lijst. Wij willen ook de mensen bedanken die ons hun steun betuigden, maar die kozen voor een andere lijst omdat ze er (terecht) van uitgingen dat wij de kiesdrempel niet zouden halen.
Wij willen ook al die mensen bedanken, die de moeite namen om kennis te maken met Pro, Volt, Genoeg voor Iedereen, de referendumpartij, ... en op hen stemden. Jullie kozen bewust voor een klein en nieuw initiatief van mensen die op een andere manier aan politiek willen doen.
De Coöperatie staat nu op het niveau waar GROEN stond in 2003, namelijk op 0 zetels. Dat opent perspectieven voor de toekomst:-)
De eerste twee conclusies:
Velen kozen niet voor een van de kleinere partijen uit schrik voor de kiesdrempel. Er zijn twee argumenten om de kiesdrempel in stand te houden:
1) Nog meer partijen in het parlement bemoeilijkt de coalitievorming. Dit is een slecht argument. De coalitievorming is nu ook lastig. Een of meer kleine partijen zullen dit echt niet nog moeilijker maken.
2) Kleine en onervaren partijen leveren politici die geen compromissen kunnen sluiten, waardoor de politiek besluitvorming veel moeilijker wordt. Ik heb nog geen onderzoek gelezen dat dit staaft, maar ook niks dat dit weerlegt. Alleen de praktijk kan dit bewijzen.
Vandaar onze oproep aan de partijen die op dit moment wel in het parlement zitten: schaf die kiesdrempel gewoon af.
De tweede conclusie is dat al die kleine partijen nog iets gemeen hebben. Ze zijn allemaal even zwaar benadeeld door een zeer groot gedeelte van de pers.
Als je het aantal behaalde stemmen van iedere partij deelt door de geboden zendtijd, blijkt dat de kleine partijen - relatief gezien - ongelooflijk gescoord hebben.
Over de rol van de media hebben we het meer uitgebreid later op de week, maar morgen gaat het eerst over de de drie grootste verliezers van de voorbij verkiezingen: Kyra Gantois, Anuna De Wever en het klimaat.