top of page

CD&V Lede wil kermis Oordegem opdoeken!

Bijgewerkt op: 2 okt. 2018

Nog dertien dagen tot V-Day, Verkiezingsdag 14 oktober. In de Laatste Rechte Lijn gaan onze blogschrijvers elke dag in op een CONCREET programmapunt van De Coöperatie. Vaak gaat het om eenvoudige ingrepen die amper geld en moeite zouden kosten, soms gaat het om vérreikende projecten waarvoor naast centen ook een dosis politieke moed nodig is! Vandaag gaat het in Aflevering 5 over : de hete aardappel van het KERKENBELEIDSPLAN.

Oordegem-kermis op de schop? Dat is althans de enig mogelijke conclusie die kan getrokken worden uit het debat van Lede Kiest vorige week zondag. De CD&V zegsman (wiens naam we met de mantel der liefde bedekken om te vermijden dat ie gelyncht wordt de volgende keer dat ie rond loopt in Lede-West) pleitte er toen voor om alléén nog de kermis in Lede-centrum over te houden en de kermissen in de deelgemeentes te schrappen!

In alle ernst : het standpunt is niet helemaal onredelijk, maar de tollé van verontwaardiging bij de inwoners van Oordegem laat zich raden (gesteld dat het zendvermogen van Radio Lede tot daar reikt). Ter zake : wat geldt voor de ker(k)mis geldt al evenzeer voor de kerkgebouwen. Welke politicus, welke burgemeester of schepen wil de geschiedenis ingaan als degene die de Kerk van Oordegem (scilicet Impe, Papegem, Smetlede, Wanzele) liet sluiten laat staan slopen?

En dus kijken onze politici gegeneerd de andere kant op als het gaat om de toekomst van onze 6 kerkgebouwen. Die staan grotendeels leeg, maar de vraag van her- en nevenbestemming wordt als een hete aardappel weggeschoven. De Chiro van Papegem zou wat graag het plaatselijk kerkgebouwtje een zinvolle nieuwe toekomst geven, maar ja..De kerk van Impe heeft alles om een pracht van een concerthall te worden, het kerkgebouw in Wanzele is al door de kerkelijke overheid aangeboden aan de 11 november Vriendenkring om er een oorlogsmuseum in te huisvesten..

De Coöperatie pleit voor een nuchtere, respectvolle aanpak : nee, er komt geen nieuwe Beeldenstorm of een heruitgave van de Franse Revolutie. Kerken zijn ons àller cultureel erfgoed: dat schept rechten en plichten. Maar zich laten fotograferen op de trappen van het kerkkoor en vervolgens zedig de blik afwenden als het er echt om gaat, dat zijn streken uit Tsjeeftsjenië..


Voor meer info, een kritische bedenking of bijkomende vraag :

* via onze website www.de-cooperatie.be

* of bij de redacteur van dit stukje Johan DE RYCK

Lijstduwer van De Coöperatie (Nr 25 op Lijst 10)

Nonnenbosstraat 49 9340 Wanzele

0475 58 68 97

johan.de.ryck1@telenet.be


157 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page