top of page

Dagboek van een politiek jogger - 12

Episode 12 in mijn dagboek, en ik word eindelijk geconfronteerd met ons eigen 'monster van Loch Ness'. Lede heeft immers haar eigen monster van Loch Ness. Iedereen heeft er al van gehoord, iedereen heeft er een mening over, maar niemand heeft het ooit gezien. Ons monster van Loch Ness? Het gemeentelijke zwembad.


De vraag kwam dit maal van een vrouw die ik in werkelijkheid voor het eerst ontmoette. Virtueel kenden wij elkaar al wel. Wij spraken elkaar op Facebook, op 'ge zijt van Lee as ge ...'.


Haar vraag was even simpel als duidelijk: "Jan, vind je dat er in Lede een gemeentelijk zwembad moet komen?"


Moeilijke vraag. Veel mensen hebben hier een mening over, en je kunt die mensen grofweg in twee groepen verdelen: de 'believers' en de 'non-believers'. De believers zijn ervan overtuigd dat een zwembad zichzelf terugbetaalt, eens het er staat. De non-believers vrezen voor onoverkomelijke kosten.


Ik hoor in het kamp van de non-believers. De kosten van een zwembad kun je in twee posten splitsen. Het eertste - de bouw - is duur, maar te dragen als je keuzes maakt, en beslist om andere uitgaven niet te doen. De tweede post komt daarna. Personeel, onderhoud, verwarming, ... . Ik denk dat de gemeentebelastingen die wij allemaal samen (+/- 18.700 man) betalen, onvoldoende zijn om dit op termijn vol te houden.Maar ... ik heb geen cijfers. En dat stoort me. Ik beslis graag op basis van feiten. Ik word op dit vlak graag tegengesproken, maar volgens mij is er nooit een studie gemaakt over de financiële haalbaarheid van een gemeentelijk zwembad.


Dus, ofwel komt een bestaande studie boven water (ik weet het, slechte woordspeling), ofwel laten we een studie maken. Op die manier kunnen we de discussie tussen de believers en de non-believers voor eens en voor altijd beslechten.


En blijkt dat mijn intuïtie mij bedriegt? Dan leg ik mij daar bij neer. Dan wil ik mij gerust inzetten voor een gemeentelijk zwembad...

... Al zal ik het dan niet kunnen laten om een lijstje te maken met alles waaraan we dat geld dus niet meer zullen kunnen besteden:-)

32 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page