top of page

Dagboek van een politiek jogger - 13

De herfst nadert. Gisteren liep ik voor het eerst in de regen. Toch kwam ik iemand tegen onderweg. Niet toevallig een boer. Die mensen kunnen tegen een stootje, als het op het weer aankomt.


We bespraken twee problemen.


1) Zijn koeien hebben verschrikkelijk afgezien tijdens het vuurwerk in Wanzele. Dat roept enkele vragen op, die al een tijdje spelen. Moeten wij ieder jaar in iedere deelgemeente vuurwerk blijven afsteken? Is dat de investering waard? Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

Deze vragen moeten tijdens de komende legislatuur op tafel liggen.


2) Het tweede probleem is niet direct een politiek probleem, maar eerder een maatschappelijk probleem. Vorige week was onze boer om elf uur 's avonds zijn koeien aan het melken, nadat hij de hele dag maïs had geoogst. Een van de buren kwam klagen over het lawaai.

Ik heb alle begrip voor de (terechte) bezorgdheid over nachtlawaai, maar we moeten wel keuzes durven maken. Als we voorstander zijn voor vers en gezond voedsel, dat dicht bij huis geproduceerd wordt, als we voorstanders zijn van de 'korte keten', dan moeten we ook accepteren dat boeren in landelijk gebied hun stiel uitoefenen. Ook al is dat niet altijd 'from 9 to 5'.


We namen afscheid en ik liep verder, mijmerend over de merkwaardige overeenkomst tussen beide problemen. Twee maal nachtlawaai: één maal door vuurwerk en één maal door een melkmachine ...

31 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page