top of page

Over senioren, medioren en mensen die het bijna zijn

Bijgewerkt op: 25 apr. 2021


Dagboek van een politiek jogger - 15


Ik moet iets bekennen. Ik heb foute vrienden. Vandaag bij voorbeeld passeerde een van die vrienden mij op de fiets, terwijl ik aan het joggen was. Hij draaide zich om en riep: "Hé Jan, nu jij bijna 50 wordt, ben jij waarschijnlijk de specialist voor seniorenbeleid binnen De Coöperatie".

Dat soort vrienden dus.


En neen ik ben niet dé specialist binnen onze partij. Wij hebben met Marleen Vonck en Paul Troch een huidig en een gewezen lid van de seniorenraad op onze lijst staan. Ik ben blij dat ik bij hen te rade kan gaan.

De senioren vormen een grote en groeiende groep binnen onze samenleving. De grootste uitdagingen die ons te wachten staan zijn vereenzaming, dementie en beperkte mobiliteit.


De overheid kan, zal en hoeft niet alles oplossen, er bestaat op dit moment immers al een goed en uitgebreid vrijwilligersnet. Wij kunnen dit netwerk wel beter ondersteunen. We kunnen een grote stap vooruit zetten, door op het gemeentehuis een seniorenconsulent aan te stellen (en liefst een tweede. De eerste kan altijd ziek worden of met vakantie gaan). Dit hoeven geen nieuwe personeelsleden te zijn. Je kunt bevoegdheden herschikken, en centraliseren wat nu nog versnipperd is.


We moeten ook de seniorenraad herwaarderen. Deze raad is een adviesorgaan. Zijn kerntaak is adviseren. Dit gebeurt de laatste tijd te weinig, deels omdat de raad weinig vragen om advies krijgt, deels omdat er (te) weinig naar de adviezen geluisterd wordt. We hebben deze adviezen echter meer dan nodig om zinvol met de komende twee punten om te kunnen gaan:


1) Senioren moeten zich kunnen verplaatsen. Daar moeten we rekening mee houden in ons mobiliteitsplan.

2) Senioren hebben nood aan eigen woonvormen. Daarom een apart luik in een plan voor ruimtelijke ordening.Maar goed, tegen dat ik dit antwoord klaar had, was mijn vriend al lachend om de hoek verdwenen.


Ik moet er toch nog eens over nadenken, of ik hem wel uitnodig, wanneer ik vier dat ik medior wordt, en eindelijk de plus-magazine mag lezen.


80 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Weekboek van een politicus op loopschoenen 21 Vandaag heb ik mijn handschoenen en mijn wintermuts uit de kast gehaald. Goed nieuws. Mijn favoriete loopseizoen is aangebroken. Daarna kroop ik achter mi

Weekboek van een politicus op loopschoenen 20 Ik liep al enkele dagen te denken over gelijke onderwijskansen, naar aanleiding van een reactie van een vriendin op facebook. Maar deze week belandde de s

bottom of page