top of page

Een eigen zwembad voor Lede: (g)een natte droom?

Nog twintig dagen tot V-Day, Verkiezingsdag 14 oktober. In de Laatste Rechte Lijn gaan onze blogschrijvers elke dag in op een CONCREET programmapunt van De Coöperatie. Vaak gaat het om eenvoudige ingrepen die amper geld en moeite zouden kosten, soms gaat het om vérreikende projecten waarvoor naast centen ook een dosis politieke moed nodig is! Vandaag gaat het in Aflevering 1 over : Een eigen zwembad voor Lede!?


Boven dit stukje staat een advertentie uit “Kerk en Leven” van afgelopen week (ik beken : ik ben een Trouw Lezer, my guilty pleasure..). Alle waardering voor het initiatief van onze Gezinsbond om 'Watergewenning en Kleuterzwemmen' in te richten voor ons kleine grut!

Maar het is toch wel doodjammer dat we daarvoor met z'n allen naar De Warande in … Wetteren moeten trekken. En ik wil ze niet gaan tellen die Ledenaars die goed in de slappe was zitten en in hun overmaatse tuin een eigen zwembad annex poolhouse hebben neergepoot, maar dan is het des te wranger dat een gemeente met de omvang en de ambities van Lede, geen openbaar zwembad op haar eigen grondgebied heeft!

Dat zou nochtans bijzonder van pas komen : niet alleen voor peuters en kleuters, maar ook voor onze scholieren. In de eindtermen van de lagere school is namelijk -zeer terecht- opgenomen dat elke twaalfjarige zou moeten kunnen zwemmen. Waarom geven wij onze scholen hier geen zetje?

En er zijn allicht nog andere gegadigden. Naast onze jeugd zullen ongetwijfeld ook onze senioren gretig gebruik maken van het zwembad, eens het er zou zijn. En families met kinderen die nu opzien tegen de verplaatsing naar Wetteren, Aalst of Dendermonde. En ik kan me voorstellen dat onze WZC's of Ariadne graag een middag de faciliteiten gaan afhuren ten behoeve van hun residenten. Ten slotte is er naast het recreatieve ook het sportieve en het competitie-zwemmen : we hebben in Lede en Oordegem sportieve infrastructuur waar beoefenaars van atletiek en balsporten ruim aan hun trekken komen, mooi ! nu nog de waterratten..

Maar.. kan Lede dat aan, financieel, de aanleg én de uitbating van een zwemcomplex? Wel, laten we alvast beginnen met de denkoefening te maken en een haalbaarheidsstudie te doen. Waar zouden we het inplanten, welke afmetingen willen we, wat wensen wij er allemaal bij aan randinfrastructuur? Kunnen we dat alléén aan of polsen we eens bij omliggende gemeentes om hier samen voor te gaan ? (Erpe-Mere, Wichelen, Sint-Lievens-Houtem...) We kunnen dit al voor de Politiezone, voor de Kunstacademie en voor het Huis van het Kind... Of kunnen wij opteren voor een PPS, een Publiek-Private Samenwerking en hoe doen we dat dan precies? Wat heeft de hogere overheid in dezen in petto aan subsidies (toelage kan gaan tot 1.250.000,00 euro)?

Hoe dan ook, het zal onze gemeente nog altijd een pak centen kosten. Maar zo'n kostenplaatjes hebben ons de laatste jaren niet afgeschrikt om miljoeneninvesteringen te doen in o.a. het WZC Markizaat, een nieuw politiehuis, een heraanleg van de Markt in Lede , een OC in Wanzele.... Kom op, waarop wachten wij ??? Voor meer info, een kritische bedenking of bijkomende vraag :

* via onze website www.de-coöperatie.be

* of bij de redacteur van dit stukje

Johan DE RYCK Lijstduwer van De Coöperatie (Nr 25 op Lijst 10)

Nonnenbosstraat 49 9340 Wanzele

0475 58 68 97

johan.de.ryck1@telenet.be


136 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page