top of page

Een Gemeentelijke Toerisme-Dienst: simply a must!

Nog negentien dagen tot V-Day, Verkiezingsdag 14 oktober. In de Laatste Rechte Lijn gaan onze blogschrijvers elke dag in op een CONCREET programmapunt van De Coöperatie. Vaak gaat het om eenvoudige ingrepen die amper geld en moeite zouden kosten, soms gaat het om vérreikende projecten waarvoor naast centen ook een dosis politieke moed nodig is! Vandaag gaat het in Aflevering 2 over : Een volwaardige Dienst voor Toerisme in Lede..


Heeft Lede eigenlijk wel toeristische troeven? Het zal wel zijn! En hebben we dus behoefte aan een Gemeentelijke Dienst voor Toerisme? Jazeker, die is niet alleen nuttig, die is nodig.

Buschauffeurs en reisleiders die onze gemeente kennen zullen het u beamen : vaak voeren ze busladingen dagjesmensen vanuit Lede naar de andere kant van het land naar “bezienswaardigheden” die het bekijken amper waard zijn. Anderzijds zien we vaak bezoekers van heinde en verre opdagen in het naburige Serskamp of Schellebelle. Wat hebben zij dan dat wij niet hebben?

Ik mocht ooit een Amerikaanse (!) collega-journalist meetronen naar La Lédoise, het gesloten fabriekje van"constateurs" aan de Kerkevijverstraat. Jim Jenner draaide reportages over de duivensport in Europa : we zijn kort na de middag binnengestapt bij de alleraardigste gastvrouw om pas in de vooravond het pand te verlaten. Jim kon niet begrijpen dat dit UNIEKE museum al niet veel langer overheidssteun geniet. Het heeft werkelijk alles om een heuse publiekstrekker te zijn!

Op een zaterdagmiddag, een paar weken geleden botste ik op ons “Marktplein-under-construction” op een zwerm Italiaanse fiets-toeristen, uitgehongerd en verdorst. Ik kon hen meteen de weg wijzen naar minstens zes Italiaanse of Italian style horeca-zaken in de buurt : Delizie Italiane, Il Piacere, Boston Pizza, Gelateria La dolce vita en Barolo (voorheen De Regent). Een half dozijn dus en dat alleen al op de Markt in Lede!

Centrum Lede kan op zich een toeristische attractie zijn : de kerk met crypte, het al geciteerde La Lédoise, uiteraard de Markizaatsite, ons oorlogsmonument met heel zijn complexe geschiedenis en al het andere architecturaal en funerair erfgoed.

Een volwaardige toeristische dienst kan hier in Lede pionierswerk verrichten : arrangementen maken voor rondleidingen, afgerond met een bordje streekspecialiteiten en een Hovaardig Boerke in één van de vele afspanningen. Aanbiedingen, ook voor kortverblijf : er zijn reeds verschillende B&B mogelijkheden in Lede. Die zullen vanzelf toenemen eens de vraag er is.

Trouwens om lekker te tafelen kan je zeker ook in Lede én Oordegem terecht : De Jaeger, Piacere, Bruno, Het Verschil et j'en passe ..Er zijn verschillende streekbrouwerijen : Bassanina in Smetlede bv, ambachtelijke ijssalons en pralinemakers, geitenboerderijen met hoevewinkel (Klaverlochting bv), de nagelnieuwe Buurderij Koning Ezel, .. noem maar op.

En dan hebben we nog niets gezegd over het natuurschoon, de wandelpaden en fietsroutes : de Vier Uitersten, het natuurgebied de Onegem..

Kortom, hier liggen voor Lede enorme opportuniteiten. Zonde om die niet op te nemen!

Voor meer info, een kritische bedenking of bijkomende vraag :

* via onze website www.de-coöperatie.be

* of bij de redacteur van dit stukje :

Johan DE RYCK

Lijstduwer van De Coöperatie (Nr 25 op Lijst 10)

Nonnenbosstraat 49 9340 Wanzele

0475 58 68 97


johan.de.ryck1@telenet.be

44 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page