top of page

"Geen gezeik, iedereen rijk!" Politieke kretologie: weinig nieuws onder de zon.

De verkiezingskoorts lijkt sinds dit weekend pas echt in het land : zowat alle partijen hebben nu hun borden geplaatst. Zelfs de Groenen, meestal de Zuiversten in de Leer, duiken affiche-gewijs op in het straatbeeld. In acht kleuren lachen zij u allen toe en hengelen naar uw stem met geforceerde glimlachjes en verbale hoogstandjes. De Coöperatie struinde doorheen Lede, zag om en rond en schudde vaak het hoofd..

De afbeelding en de titel boven dit stukje vergen allicht enige uitleg, zeker voor onze jongere lezertjes :

1. Met de slogan “Geen gezeik, iedereen rijk” bedreef het duo Kees Van Kooten en Wim De Bie, alias Het Simplisties Verbond, in de vroege jaren tachtig op de Nederlandse VPRO-televisie politieke satire van de bovenste plank. De figuurtjes F. Jacobse en Tedje Van Es, twee Haagse Vrije Jongens, waren uitvergrote karikaturen van uiterst rechtse populistische snit. Met bijtend sarcasme werden politieke slogans gepersifleerd tot groot jolijt van kijkend Nederland en Vlaanderen. Wie wil genieten : één adres, met name You Tube, onder de titel 'Jacobse en Van Es de tegenpartij'. Goed om er een levenslange afkeer aan over te houden tegen alle holle fraseologie. Niet dat de politieke wereld er zélf veel van geleerd heeft want ook vandaag zijn loze kreten en holle slogans niet van de lucht. 2. Kretologie betekent – volgens het Woordenboek : “het overvloedig uiten van loze kreten, d.w.z. van uitspraken, leuzen, beweringen die een oplossing lijken te bieden, maar in werkelijkheid iedere bewijsgrond missen”. Inderdaad, hebt u ooit al iemand horen pleiten voor een “koud en waardeloos Lede”, of bestaat er een partij met de naam “Achteruit met Lede”? Toch blijft men ons om de oren slaan met boodschappen die uitmunten in nietszeggendheid en complete leegheid.


Nu kan een goede slagzin echt wel raak zijn : “Yes, we can” bijvoorbeeld : wie heeft daar van terug? Zie vooral ook de West-Vlaamse versie ervan : Laurent Hoornaert, weggelopen VLD-er uit Langemark-Poelkapelle, en ook weeral te vinden op You tube : hilarisch! Maar als u voor de 8ste keer te lezen krijgt 'Lede een gemeente waar het goed is om te leven, te wonen en te werken', is de indigestie nabij, niet?


Allez vooruit, nog ééntje om het af te leren : Met z'n allen voor ons eigen : stemp de Tegenpartij!


CONCLUSIES

1. Wij van De Coöperatie” hebben natuurlijk ook zelf (een beetje) boter op het beter wetende hoofd. Vaak is het vergelijken van politieke slogans een zoekplaatje “Ontdek de verschillen”. En toch : wij gingen op zoek naar slogans met een knipoogje, een dubbel bodempje, een geestigheidje. Het mag gerust iets méér zijn dan -ik zeg maar wat- : “blijven voortdoen” en de varianten daarop. Ga naar onze website of onze Fb-pagina en overtuig u zelf. 2. De Tegenpartij heeft ooit echt bestaan in Nederland : de fictie werd ingehaald door de werkelijkheid! Een behoorlijk bang makende gedachte en op een bepaald moment hebben Van Kooten en De Bie hun geesteskindjes laten omkomen bij een bomaanslag op het Binnenhof (de Wetstraat van Nederland, zeg maar). Zo zie je : het is altijd opletten met ironie... Zouden onze Leedse concullega's dat ook zo begrepen hebben? Johan De Ryck

Lijstduwer voor De Coöperatie, “Ledes hoop in bange dagen

0475 58 68 97

Johan.de.ryck1@telenet.be


80 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page