top of page

Johan DE RYCK -DE GROOT neemt niét deel aan de verkiezingen!

Maar Johan De Ryck wel degelijk, en dan nog als lijstduwer op de fijne lijst die De Coöperatie is!


Het was mijn voornemen om op uw stembrief te figureren onder dubbele naam, met die van mijn vrouw erbij dus. Goed een jaar geleden, 30 juni 2017, werd die mogelijkheid echter afgevoerd. Enkele weken geleden is dat toch weer aangepast (zonder veel media-aandacht) en mag het nu plots weer wel. Helaas te laat voor mij : de kandidatenlijsten zijn afgelopen zaterdag neergelegd, de naamkeuze is definitief. ik heet voor goed, enfin voor deze keer, Johan De Ryck en niets méér!


Maar het hele gedoe omtrent naamkeuze inspireerde mij in tempore non suspecto tot onderstaande beschouwingen :====================================================================== U kent die gewoonte wel, en u vindt er soms nog sporen van in overlijdensberichten van (oudere) dames: naamgevingen als Madame Jean Leriche , née Marie Legrand . Of toevoegingen als: mevrouw Odette Janssens, met haar meisjesnaam Van Buggenhout.

Het dateert allemaal uit een tijdperk waarin vrouwen 'maar' het aanhangsel waren van een man : hun echtgenoot. Het kan geen kwaad jongere generaties daaraan te herinneren, jongeren voor wie emancipatie en gelijkberechtiging zo verworven en vanzelfsprekend lijkt. Mijn grootmoeder (jaargang 1890) was al de dertig voorbij voor ze de eerste keer mocht stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen (1921), ze was 59 (!) toen ze kiesrecht kreeg voor het parlement (1949). U zal begrijpen dat wij als links-liberaal elke poging om hier aan te tornen zullen bestrijden. Geen pastoor, geen rabbijn, en geen imam zal mijn kleindochter afnemen waar mijn grootmoeder zo lang heeft op moeten wachten !


Ook in de politiek heeft die gewoonte bestaan. Kent u Annemarie Uyttebroeck? Eigenlijk is dat de échte naam van ex-minister Annemie Neyts. Of wist u dat achter Paula D'Hondt in feite Paula Vanopdenbosch schuilgaat? Beide dames hebben hun echtgenoten Freddy Neyts en Paul D'Hondt in bekendheid ver voorbij gestoken.

Dat een màn de naam van zijn vroùw toevoegt is zelden vertoond. Bij de vorige verkiezing hadden we zo'n geval in Lede : Stijn Wille-Grepdon, een mooi gebaar naar Anneleen maar alleszins een dosis opportunisme om te kapitaliseren op de renommée van schoonpa. Mijn vrouw was toen kandidate onder de naam Lucrèce De Ryck-De Groot, beetje om dezelfde reden , moet ik toegeven.

En ik wilde dus deze keer -echt waar- als Johan De Ryck-De Groot op de affiche. Als een .. jawel feministisch statement! Ik wou aangeven dat een politiek engagement meteen een heel gezin bindt. Dit is geen pathetische liefdesverklaring, dit is gewoon een feitelijke constatatie. Via deze weg dus graag een pluimpje aan alle partners van onze kandidaten : dank Karlien, dank Jochen, dank Adelheid en al die andere betrokken mannen en vrouwen!

Johan De Ryck

Lijstduwer voor De Coöperatie, de bij uitstek feministische partij van Lede !

0475 58 68 97

johan.de.ryck1@telenet.be


73 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page