top of page

Johan De Ryck - mijn politieke peetvader naar de gemeenteraadIn 2009 verhuisde ik naar Wanzele. Vrijwel direct botste ik op Johan De Ryck en wij doorzwommen sindsdien regelmatig samen woelige en minder woelige wateren. Wij werkten samen bij de Wanzeelse Muzikanten, zitten samen in het bestuur van de 11 november Vriendenkring Wanzele en de Wanzeelse afdeling van de Nationale Strijdersbond van België (NSB), en we maken samen Zappamundo, een programma op Radio Lede.


Ons belangrijkste verhaal begon op een zomeravond toen Johan aan mijn deur stond voor ‘een project dat mij misschien wel zou kunnen interesseren’. Johan was de man die mijn politieke interesse deed ontvlammen ... en de rest is geschiedenis.


Johan is een geschoold klassiek filoloog en filosoof. Hij onderwees jarenlang Grieks, Latijn, geschiedenis en Nederlands en verhuisde nadien naar de VRT-nieuwsdienst. Vandaag is hij officieel met pensioen, maar dit belet hem niet om regelmatig interims te doen in het secundair onderwijs, Latijn te onderwijzen in het volwassenenonderwijs, en communicatie en mediatraining te geven aan de Koninklijke Militaire School en de DGStratCom (= Directie Strategische Communicatie).


Johan kan politieke ervaring voorleggen: hij was sinds 2013 lid van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (Gecoro) en sinds 2018 lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (BCSD). Daarnaast zetelt hij in het beheersorgaan van de Bibliotheek en het Gemeenschapscentrum De Volkskring, en de Werkgroep Kerkgebouwen.


Tussen de politiek en de interims door vind je Johan bij zijn vrouw, zijn kinderen en kleinkinderen, in de moestuin, in de keuken, bij zijn paarden of zijn hond. Hij heeft daarnaast een voorliefde voor Zappa, Duvel tripel hop Cashmere en de weidelijke jacht. Volgens eigen zeggen heeft hij geen guilty pleasures, maar foute Franse muziek komt volgens mij zeer dicht in de buurt.


Gisteren legde Johan De Ryck zijn eed af als gemeenteraadslid. Hij hield een aanvaardingsspeech die er mocht zijn. Welbespraakt, inhoudelijk zeer sterk en to-the-point, maar vooral vol humor en zin voor relativering. Volgens mij zijn humor en relativering twee belangrijke elementen die op dit moment ontbreken in het Leeds politiek debat. Kan hij meehelpen om dit naar een hoger niveau te tillen?

PS: ben je benieuwd naar de aanvaardingsspeech van Johan De Ryck? Surf dan naar https://web-lede.streamovations.be/sessions/reference/raad-27-januari-2022 en scroll door naar 20:16:00.


Jan Huib Nas Wanzele, 28/1/2022.

173 weergaven
bottom of page