top of page

Over allochtonen

Bijgewerkt op: 16 sep. 2021

Dagboek van een politiek jogger 22


Vandaag was ik bij mijn schoonmoeder in West-Vlaanderen en ik ging daar een stuk joggen. Zonder mijn T-shirt van De Coöperatie en zonder mijn petje van Dirk Rasschaert. Ik was volledig voorbereid op een rondje apolitiek joggen.

Niet dus.


Halverwege kwam ik een man tegen, die mij vriendelijk toesprak:


"Meniere, he zijt hie nie van iere vurzekerst?"


Grappig. De vraag over allochtonen kwam gisteren ook aan bod op het verkiezingsdebat van de jeugdraad in De Volkskring.


Nu staan er op onze lijst 3 allochtonen. 3 mensen met een Belgisch paspoort, die werken in België, die in België belasting betalen, die in België een sociaal leven hebben, met kinderen die in België naar school gaan. Ze lijken eigenlijk verrassend veel op onze andere 22 kandidaten. Ze hebben alleen een donkerder huidskleur en/of een raar accent.


De eerste is André Bua Bua, een Belg van Congolese origine, de tweede Eyyup Ozerdem, een Belg van Turkse origine en de derde, dat ben ik, Jan Huib Nas, een Belg van Nederlandse origine. Om die origine te relativeren, wil ik u graag een fragment meegeven dat twee van onze drie allochtonen - Eyyup en ik - hadden.


Eyyup: "Hé Jan, ben jij van Hollandse origine? Ik ook. Ik kom uit Utrecht."

De rest van de discussie zal ik u besparen, maar mijn punt is gemaakt. Origine is een relatief begrip, inhoud niet.


Bij De Coöperatie draait alles om inhoud. Wij mikken op een sterk programma, van wie de voorstellen ook komen, en wij mikken op sterke mensen, van waar ze ook komen.Dit alles heb ik niet uitgelegd aan de vraagsteller. We zaten met een taalbarrière.

Gelukkig kan ik wel het kwijt in mijn dagboek.

69 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Weekboek van een politicus op loopschoenen 21 Vandaag heb ik mijn handschoenen en mijn wintermuts uit de kast gehaald. Goed nieuws. Mijn favoriete loopseizoen is aangebroken. Daarna kroop ik achter mi

Weekboek van een politicus op loopschoenen 20 Ik liep al enkele dagen te denken over gelijke onderwijskansen, naar aanleiding van een reactie van een vriendin op facebook. Maar deze week belandde de s

bottom of page