top of page

Over de Europese verkiezingen in Nederland

Weekboek van een politicus op loopschoenen 16


Joggen kan soms lastig zijn, maar campagne voeren is veel zwaarder.


De afgelopen weken en maanden hebben al onze medewerkers vergaderd, geluisterd, geflyerd en geplakt en - vooral - met verbazing gekeken naar het quasi absolute gebrek aan interesse van de media voor de kleine partijen. Dan heb ik het niet alleen over De Coöperatie, maar ook over Pro, Volt en al die andere initiatieven van burgers die het beste met onze maatschappij voor hebben, en die zich enorm inzetten om op hun manier invloed uit te oefenen op de politiek.


Daarnaast hebben we een stortvloed aan debatten tussen de grote partijen aanhoord en aanzien, met vaak dezelfde slagzinnen, meestal om ter luidst, en door elkaar.


En dan opeens is er een lichtpuntje, of zeg maar een welgemikte laserstraal: de Europese verkiezingen in Nederland. We kennen op dit moment geen uitslagen, maar de exitpolls zijn veelbelovend.

De voornaamste conclusie? De kiezer is veel en veel verstandiger dan velen denken. Politici, journalisten én analisten voorspelden een nek-aan-nek-race tussen VVD (liberalen) en Forum voor Democratie (eurosceptici) en wat gebeurt er? PVDA (de socialisten) winnen de verkiezingen.


Dat geeft de burger moed. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat ook in Vlaanderen en Brussel de kiezer veel en veel verstandiger is, dan velen denken. Al die kiezers hebben de afgelopen debatten gezien, en al die kiezers weten ook wat er nu moet gebeuren in onze politiek.


Ik kijk dus al uit naar de verkiezingen van zondag. Want ook bij ons zou de uitslag wel eens totaal anders kunnen zijn, dan de politici, de journalisten én de analisten voorspellen.Het wordt zondag een heel lange duurloop om de spanning voor de eerste uitslagen van mij af te houden.

22 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page