Over De Stemtest

Weekboek van een politicus op loopschoenen 9Mijn hardlopen staat momenteel op een laag pitje. Een jogging naar de gloednieuwe loopomloop van Sport Vlaanderen Oordegem, inclusief het plaatselijke rondje en de terugweg is dus momenteel te hoog gegrepen.


Gelukkig kom ik ook op mijn plaatselijk rondje mensen met vragen tegen.


"Jan, Ik dacht dat De Coöperatie mee deed aan de nationale verkiezingen?"

Dat is ook zo. We dienden twee lijsten in: één voor het federaal, en één voor het Vlaams parlement.


"Hoe komt het dan, dat ik jullie niet terug vind in De Stemtest?


Tsja. De stemtest is een interessante tool, die als basis dient voor allerlei apps en weetjes, met als doel de kiezer optimaal te informeren voor de verkiezingen van 26 mei. Alleen ... enkel de partijen die opkomen in alle arrondissementen en die een verkozene hadden de afgelopen zes jaar, kwamen in aanmerking om de vragen te beantwoorden.


Dat is jammer, en wel om twee redenen.


Alleen al in Oost-Vlaanderen kommen zes partijen op die niet zijn opgenomen in de stemtest. Dus niet alleen De Coöperatie, maar ook DierAnimal, RP, Be.One, Volt en BUB. Dat maakt dat deze partijen met een grote achterstand aan de verkiezingen begonnen. Jammer voor deze partijen die ook hardwerkende politici vol idealen op de lijst hebben staan. Maar ook jammer voor de kiezer, die nu zeer actief op zoek moet gaan naar informatie, om op 26 mei goed geïnformeerd naar de stembus te gaan. Wij wilden deze kiezer helpen. Daarom formuleerden wij ook antwoorden op elk van de vragen uit de stemtest. Je kunt deze nalezen op:

https://www.de-cooperatie.be/kopie-van-standpunten


Een groter probleem is dat de journalistieke kaste een belangrijke politieke onderstroom dreigt te missen. Deze generatie kleine partijen is veel meer dan plaatselijke folklore. Ze duidt op een grote onvrede met de traditionele partijen, die zich geen raad weten met de assertiviteit van de huidige kiezers. Als de journalisten niet op tijd wakker worden, zouden een of meer van deze partijen wel eens voor een grote verrassing kunnen zorgen op 26 mei.


De derde conclusie is dat ik best weer wat meer zou gaan lopen. Niet alleen om vragen te kunnen beantwoorden, maar ook voor mijn conditie.

19 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

Over het nieuwe logo van de gemeente Lede

Weekboek van een politicus op loopschoenen 21 Vandaag heb ik mijn handschoenen en mijn wintermuts uit de kast gehaald. Goed nieuws. Mijn favoriete loopseizoen is aangebroken. Daarna kroop ik achter mi

Over de fameuze startnota

Weekboek van een politicus op loopschoenen 20 Ik liep al enkele dagen te denken over gelijke onderwijskansen, naar aanleiding van een reactie van een vriendin op facebook. Maar deze week belandde de s

Over fusies van gemeenten

Weekboek van een politicus op loopschoenen 19 Veel mensen zijn op vakantie, dus ik jog al enkele dagen, zonder dat ik word aangesproken. Toch worstel ik met een vraag, die ik een tijd geleden per mail

  • w-facebook

CONNECT​ WITH US:​​

Hofsmeer 23

9340 Lede

info@de-cooperatie.be

ADRES

TEL

0498 13 77 46