Over de wonderbaarlijke kruisbestuiving tussen meerderheid en oppositie

Weekboek van een politicus op loopschoenen 4Ik weet het. Ik beloofde om deze week over de assistentiewoningen te schrijven, maar de actualiteit haalde me in. Vandaag is de eerste gemeenteraad na de installatie van het nieuwe bestuur.

De aanloop naar een gemeenteraad ziet er steevast als volgt uit: enkele dagen voor de raad wordt de agenda verstuurd. De oppositiepartijen kijken dan met argusogen naar de agendapunten van de meerderheid en de meerderheid kijkt reikhalzend naar de bijkomende punten van de oppositie.


Alhoewel ... dat zou deze zes jaren wel eens mee kunnen vallen. De meerderheid liet in haar beleidsplan immers uitdrukkelijk optekenen dat ze ruimte biedt voor een constructieve participatie van de oppositie. En ook een van de meer open oppositiepartijen kondigde aan dat ze een positieve en constructieve oppositie wil voeren.


Dan is het altijd even afwachten: zijn dit holle politieke slogans, of is dat dit gemeend.


En of het gemeend is!


agendapunt 15 sexies: een vraag van de oppositie ivm diervriendelijk vuurwerk. Deze vraag komt me zeer bekend voor. Dat komt voornamelijk doordat het een programmapunt is van De Coöperatie, dat ik behandelde in hoofdstuk 13 van mijn dagboek. Collega Johan De Ryck besprak het ook op zijn blog.

https://www.de-cooperatie.be/blog/dagboek-van-een-politiek-jogger-13

https://www.de-cooperatie.be/blog/een-schepen-voor-dierenwelzijn-g%C3%A9%C3%A9n-overbodige-luxe


Ook agendapunt 15 nonies: een vraag in verband met het streamen van de gemeenteraad komt uit onze koker. Zowel Johan De Ryck als ik behandelde dit uitvoerig op onze blog.

https://www.de-cooperatie.be/blog/back-to-the-future

https://www.de-cooperatie.be/blog/gemeente-en-communicatie-gooi-open-die-deuren


Kortom: als we aan dit tempo doorgaan om elkaars programmapunten op de agenda van de gemeenteraad te zetten, dan wordt dit een buitengewoon vruchtbare regeringsperiode.

69 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven

Over het nieuwe logo van de gemeente Lede

Weekboek van een politicus op loopschoenen 21 Vandaag heb ik mijn handschoenen en mijn wintermuts uit de kast gehaald. Goed nieuws. Mijn favoriete loopseizoen is aangebroken. Daarna kroop ik achter mi

Over de fameuze startnota

Weekboek van een politicus op loopschoenen 20 Ik liep al enkele dagen te denken over gelijke onderwijskansen, naar aanleiding van een reactie van een vriendin op facebook. Maar deze week belandde de s

Over fusies van gemeenten

Weekboek van een politicus op loopschoenen 19 Veel mensen zijn op vakantie, dus ik jog al enkele dagen, zonder dat ik word aangesproken. Toch worstel ik met een vraag, die ik een tijd geleden per mail

  • w-facebook

CONNECT​ WITH US:​​

Hofsmeer 23

9340 Lede

info@de-cooperatie.be

ADRES

TEL

0498 13 77 46