top of page

Over de wonderbaarlijke kruisbestuiving tussen meerderheid en oppositie

Weekboek van een politicus op loopschoenen 4Ik weet het. Ik beloofde om deze week over de assistentiewoningen te schrijven, maar de actualiteit haalde me in. Vandaag is de eerste gemeenteraad na de installatie van het nieuwe bestuur.

De aanloop naar een gemeenteraad ziet er steevast als volgt uit: enkele dagen voor de raad wordt de agenda verstuurd. De oppositiepartijen kijken dan met argusogen naar de agendapunten van de meerderheid en de meerderheid kijkt reikhalzend naar de bijkomende punten van de oppositie.


Alhoewel ... dat zou deze zes jaren wel eens mee kunnen vallen. De meerderheid liet in haar beleidsplan immers uitdrukkelijk optekenen dat ze ruimte biedt voor een constructieve participatie van de oppositie. En ook een van de meer open oppositiepartijen kondigde aan dat ze een positieve en constructieve oppositie wil voeren.


Dan is het altijd even afwachten: zijn dit holle politieke slogans, of is dat dit gemeend.


En of het gemeend is!


agendapunt 15 sexies: een vraag van de oppositie ivm diervriendelijk vuurwerk. Deze vraag komt me zeer bekend voor. Dat komt voornamelijk doordat het een programmapunt is van De Coöperatie, dat ik behandelde in hoofdstuk 13 van mijn dagboek. Collega Johan De Ryck besprak het ook op zijn blog.

https://www.de-cooperatie.be/blog/dagboek-van-een-politiek-jogger-13

https://www.de-cooperatie.be/blog/een-schepen-voor-dierenwelzijn-g%C3%A9%C3%A9n-overbodige-luxe


Ook agendapunt 15 nonies: een vraag in verband met het streamen van de gemeenteraad komt uit onze koker. Zowel Johan De Ryck als ik behandelde dit uitvoerig op onze blog.

https://www.de-cooperatie.be/blog/back-to-the-future

https://www.de-cooperatie.be/blog/gemeente-en-communicatie-gooi-open-die-deuren


Kortom: als we aan dit tempo doorgaan om elkaars programmapunten op de agenda van de gemeenteraad te zetten, dan wordt dit een buitengewoon vruchtbare regeringsperiode.

71 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page