top of page

Over ... je weet wel. Die dure dingen vol water

Dagboek van een politiek jogger 27


Zalig gevoel. Na vier dagen nog eens mijn loopshirt van De Coöperatie en mijn petje van Dirk Rasschaert aangetrokken en op pad gegaan voor een rondje politiek joggen. Mijn spieren vinden het aanmerkelijk minder leuk dan mijn hersenen. Gelukkig word ik nog voor de Stuivenbergstraat aangehouden met een vraag. Een boeiende vraag, die al heel wat discussie teweeg bracht.


"Jan, gaan jullie echt een zwembad zetten?


Ah, het zwembad. Wij hebben met De Coöperatie de afgelopen maanden aan een uitgebreid programma gewerkt, maar met het zwembad hebben we op publicitair vlak echt gescoord, ook al is er ruimte voor enige nuance.

Het zwembad is een mooi voorbeeld van hoe De Coöperatie denkt.


Veel mensen hebben een mening over over de betaalbaarheid van een zwembad, maar niemand heeft cijfers. De Coöperatie wil juist beslissen op basis van feiten en cijfers. Daarom pleiten wij voor een haalbaarheidsstudie. Deze haalbaarheidsstudie moet twee zaken aantonen:

1) Is er volk genoeg dat wil komen zwemmen.

2) Is er geld genoeg voor de bouw én de uitbating van een zwemcomplex.


Over het eerste maak ik me niet te veel zorgen. Leedse peuters komen nu op ellenlange wachtlijsten bij de zwembaden van Wetteren en Aalst. Sommige van onze lagere scholen rijden tot in Lebbeke voor hun zwemles en de steeds groeiende groep senioren vormt een enorm potentieel.


De prijs is een grotere uitdaging. De haalbaarheidsstudie kan drie mogelijke conclusies opleveren.

1) Een zwembad is compleet onbetaalbaar. Dan beginnen we er niet aan.

2) Een zwembad is perfect betaalbaar voor Lede. In dat geval moeten we op zoek naar bondgenoten binnen de gemeente om dit plan te realiseren.

3) Een zwembad is haalbaar, maar we kunnen dat niet alleen dragen. Dan gaan we op zoek naar buurgemeentes (Erpe-Mere, Wichelen, Sint-Lievens-Houtem) voor een mogelijke samenwerking.


Kortom, visie, planning, informatie vergaren, maar ook creativiteit, met constant een wakend oog richting gemeentekas. Daar willen wij als Coöperatie voor gaan.Na ons gesprek had ik twee mogelijkheden: naar mijn spieren luisteren en rechtsomkeer maken, of naar mijn hersenen luisteren en verder lopen.


Het werd het tweede.

Net zoals in de politiek.Vorige blogposts over een mogelijk zwembad:

https://www.de-cooperatie.be/blog/dagboek-van-een-politiek-jogger-12

https://www.de-cooperatie.be/blog/een-eigen-zwembad-voor-lede-g-een-natte-droom


20 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page