top of page

Over klimaatspijbelaars

Weekboek van een politicus op loopschoenen 5


Vanochtend was ik al lopend door de sneeuw aan het ploeteren. Ik kwam zowaar een wandelaar tegen ... en kreeg voor het eerst in lange tijd weer een echte vraag.


"Jan, ik vind het zeer boeiend wat je allemaal schrijft over gemeentepolitiek, maar heb je ook een mening over al die klimaatspijbelaars?"


"Ja. Ik heb daar lang over nagedacht en ik heb daar een zeer genuanceerde mening over."


"En die is?"


"Dat die jongeren godverdomme voor 100% gelijk hebben!"


Zij zijn er in geslaagd om een punt boven aan de politiek agenda te plaatsen, op een manier waar de laatste jaren niemand in geslaagd is. En dan gaan wij, volwassenen, met het vingertje wijzen en zeggen dat ze het verkeerd aanpakken?


Ik heb de laatste weken veel onzin gehoord.

1) 'Die jongeren moeten niet de straat op, maar ze moeten zich eerst degelijk informeren en kringgesprekken voeren in de lessen aardrijkskunde.'

Ik zie onze politici al sidderen en beven van deze kringgesprekken.


2) 'Je de jongeren mogen wel gaan betogen, maar dan op zondag'

Natuurlijk, dan hebben de pendelaars en de automobilisten daar geen last van. En bovendien mogen ze alleen maar gaan betogen, als ze 's ochtends netjes hun huiswerk hebben gemaakt.


3) 'Neen kinderen, jullie moeten niet gaan betogen, maar braaf fysica en wiskunde studeren.'

Ja, zodat jullie binnen 20 jaar onze stommiteiten kunnen rechttrekken.


Geachte politici, grijp uw kans. De betogingen van de afgelopen weken hebben één ding aangetoond. Op dit moment is er een draagvlak om beslissingen te nemen, die niemand tot voor kort durfde voorstellen. Toon uw politieke bagage en uw politieke moed en kom voor 26 mei met voorstellen en beslissingen die hout snijden en impact hebben. De kans is groot dat de kiezer u daarvoor zal belonen.


En om terug te komen op onze betogende jongeren. Dit is nu eens een generatie waar ik vertrouwen in heb. Ik ben ervan overtuigd dat zij binnen 20 jaar effectief in staat zullen zijn om onze stommiteiten recht te trekken, ook al brossen ze nu af en toe voor een les fysica of wiskunde.Na dit betoog kijk ik op mijn hartslagmeter. Die geeft een hartslag aan, die overeenkomt met een zware intervaltraining, terwijl ik toch vertrokken was voor een rustige herstelloop.


Misschien moet ik maar eens in de nationale politiek gaan.

21 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page