top of page

Over partijgrenzen heen tegen menstruatie-armoede

Bijgewerkt op: 17 apr. 2021Eind 2020 maakt Caritas Vlaanderen de schrijnende cijfers van menstruatiearmoede bekend in Vlaanderen. Eén op de acht Vlaamse meisjes en vrouwen kan geen maandverband aanschaffen. Meisjes en vrouwen die niet beschikken over voldoende maandverband, tampons, … moeten zich tijdens hun maandstonden “behelpen”. Dit heeft ernstige gevolgen: omdat ze zich niet voldoende kunnen beschermen, blijven ze tijdens hun menstruatie thuis van school, thuis van het werk en thuis van hun vrijetijdsactiviteiten.


Zo namen wij -Daisy De Grauwe (De Coöperatie) en Isabelle Van der Veken (Open Lede) het initiatief om over partijgrenzen heen een werkgroep op te starten om menstruatiearmoede in Lede aan te pakken. Wij kunnen rekenen op de sterke schouders van An Van Wesemael (NV-A), An-Sofie D’Hondt (Groen), Yoni Van Der Cruyssen (Groen), Geertrui Van De Velde (CD&V), Katinka Pottie (De Coöperatie) & Stijn Wille (Open Lede).


Concreet willen we in kaart brengen waar en hoe de problematiek zich in Lede stelt. In afwachting blijven we niet bij de pakken zitten en zetten we een eerste stap, nl. een inzameling van menstruatieproducten.


Hoe kan je deelnemen en steunen?

Noteer een extra pak maandverband of tampons op je boodschappenlijst en doneer dit via één van de inzamelpunten in Lede. Met dit kleine gebaar, maak je een groot verschil.


Eens de inzamelpunten gekend zijn, geven we door waar je onze verzameldozen kan terugvinden. We denken hierbij zowel aan de plaatselijke supermarkten, apothekers, enz.

Menstruatie-producten worden ingezameld om ze te herverdelen aan wie er nood aan heeft. De herverdeling gebeurt via bestaande initiatieven als vzw’s, scholen, organisaties,…


Wil je graag nog wat extra helpen? Dan kan je altijd aanmelden bij onze werkgroep door contact op te nemen met één van ons:

- Daisy De Grauwe 0479/722281 degrauwed@gmail.com

- Isabelle Van der Veken 0476/442196 isabellevanderveken@telenet.be


Publicaties:

- lees hier het artikel van 31 maart 2021 op Persregiodender.be .

- luister hier naar Daisy De Grauwe. Op 4 april 2021 is zij is te gast bij Radio Lede .

- lees hier het artikel van Koen Moreau van 8 april 2021 op hln.be. - lees hier het artikel van Jaron Sertin van 13 april 2021 op nieuwsblad.be.40 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page