top of page

Over zwevende en andere kiezers

Bijgewerkt op: 28 mei 2021

Weekboek van een politicus op loopschoenen 13


Vanmiddag was ik diep in gedachten verzonken toen ik vertrok voor mijn joggingtocht. Zo diep, dat ik mijn buurman niet hoorde, toen hij mij toeriep. Gelukkig kwam ik op tijd bij zinnen, want het was een boeiend gesprek.


"Jan, heb je dat gehoord op De Zevende Dag? 14% van de kiezers kiest blanco of ongeldig, of blijft thuis. Hoe is het met jullie campagne? Die mensen moet je toch kunnen bereiken met De Coöperatie?"De campagne loopt zoals ze moet lopen. We doen wat we willen doen op de momenten dat we dat willen doen. We zijn als partij niet groot genoeg voor een nationale campagne. Het succes zal dus voor een groot deel afhangen van het feit of de media ons verhaal zullen oppikken.


En daar maak ik mij zo langzamerhand zorgen over. Niet over ons verhaal, maar over de media. Ik heb vandaag naar de 'Grote Karrewiet Verkiezingsshow gekeken'. Een tenen krullend eerste 'hoogtepunt' in de zorgvuldig opgebouwde spanningsboog die zal eindigen met een climax op 26 mei. The Voice is er niks bij.


Een heleboel mensen zijn op dit moment blijkbaar vergeten dat het over politiek - en dus onze toekomst - gaat, en niet over voetbal of een crochetwedstrijd.


Eigenlijk zijn er op dit moment maar twee verschillen tussen The Voice en De Grote Verkiezingsshow. Bij The Voice zingen de kandidaten in iedere ronde een nieuw nummer en bij iedere ronde vallen er één of meer kandidaten weg. Bij de Grote Verkiezingsshow horen we nu al weken hetzelfde refrein en kijken we al wekenlang op dezelfde koppen.


Ik zou een oude beproefde truc uit de tijd van 'Big Brother' willen suggereren: breng af en toe eens verse kandidaten in de arena.En ik heb inderdaad de uitspraak van een verbaasde Phara De Aguirre gehoord in De Zevende Dag: "Méér dan 1 miljoen mensen die niet, blanco of ongeldig stemden bij de laatste verkiezingen". Het enige waar ik mij over verbaas, is de verbazing hierover.


De absolute politieke stilstand van het afgelopen half jaar wordt met het grootste gemak onder tafel geveegd, zowel door politici als journalisten.


De mensen trappen daar niet in en verzetten zich. Een enkeling stapt in de politiek. De meesten stemmen niet, blanco of ongeldig.


1 miljoen kiezers, dat moet je verdienen elke dag. Een eerste stap is #ikstemnietblanco #waaromnietdek6

36 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Weekboek van een politicus op loopschoenen 21 Vandaag heb ik mijn handschoenen en mijn wintermuts uit de kast gehaald. Goed nieuws. Mijn favoriete loopseizoen is aangebroken. Daarna kroop ik achter mi

Weekboek van een politicus op loopschoenen 20 Ik liep al enkele dagen te denken over gelijke onderwijskansen, naar aanleiding van een reactie van een vriendin op facebook. Maar deze week belandde de s

bottom of page